Vila Mociornita – Predeal

Sa va prezint cea mai frumoasa vila din Predeal, cunoscuta sub denumirea de „Vila Mociornita” sau „Vila Belvedere”, din Predeal, disponibila la inchiriere:)

Istoria Vilei Mociorniţa

Vla i-a aparţinut iniţial lui Dumitru Mociorniţa, unul dintre cei mai bogaţi industriaşi interbelici din România şi filantrop de prestigiu.

Industriaşul Dumitru Mociorniţa a ajutat material şi cu influenţa pe care o avea în societate atât persoane, cât şi comunităţi sau instituţii. Donaţiile sale s-au îndreptat către satul natal, şcoli, licee, unităţi spitaliceşti, fonduri şi lăcaşe de cult, muncitori din fabrica sa. De fonduri de la industriaşul Mociornita, au mai beneficiat şi sportivi, artişti, militari, tineri din familii sărace care ulterior au devenit persoane de mare notorietate şi onorabilitate.

În Predeal, a finanţat lucrările pentru sursele de apă potabilă (izvorul Mociorniţa din faţa Gării) şi pentru canalizarea localităţii (lucrări refăcute abia în 1998). Dumitru Mociorniţa a cumpărat acţiuni la „Societatea Cooperativă Predealul”, unde a fost ales şi membru în consiliul de administraţie.

După terminarea lucrărilor pentru sursele de apă potabilă şi pentru canalizare, Mociorniţa şi-a construit în Predeal o casă de vacanţă – Vila Margareta. Astăzi este cunoscută sub denumirea de Vila Mociorniţa.

După naţionalizare, în această casă a funcţionat Primăria Predeal.

Renovată în 2007, ea şi-a redobândit frumuseţea şi stilul anilor 1930, când a fost construită. Vila a fost renovată de către Avrig 35 cu scopul de  a deveni casa de protocol a companiei, pentru a găzdui cei mai de seamă oaspeţi. Astfel, vila poate satisface cele mai exigente pretenţii în materie de confort, calitate şi aspect.

Localizare

Aşezată în centrul oraşului Predeal, vila Mociorniţa este aproape de punctele de interes majore ale staţiunii: Pârtia de schi (1 km – 2 min cu maşina şi 10 min pe jos), Terenul de Fotbal (600 m), Terenul de Baschet (1 km), Stadionul Orăşenesc (900 m), Parcul Central (400 m), Gara Predeal (150 m), Piaţa (750 m), Catedrala „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” (300 m), Mănăstirea Predeal (3,1 km).

Imagine

 

Despre Vila Mociorniţa

Adresa: Strada Belvedere, nr. 7, Predeal

Realizată din zidărie de piatră şi cărămidă, planşee de beton.

Înălţimea locaţiei: P+2E+M

Componenţă:

  • parter:  hol intrare, doua camere, centrala termica, doua coridoare, grup sanitar, doua debarale, cam scarii 1, casa scarii 2, terasa de acces
  • etaj I:  sase camere, vestibul, doua holuri, doua grupuri sanitare, coridor, balcon, casa scarii 1, casa scarii 2, casa scarii 3, doua terase;
  • etaj 2:  opt camere, doua debarale, grup sanitar, baie, doua coridoare, loggie, casa scarii 1, casa scarii 3, trei balcoane;
  • mansarda:  sapte camere, trei debarale, doua grupuri sanitare, doua coridoare, doua balcoane, pod, casa scarii 1, magazie la fatada posterioara, ziduri de sprijin, garaje cu doua boxe, scari de acces in curte si teren

Anul construcţiei – perioada anilor 1930, renovată 2007.

Suprafeţe:

Suprafaţa construită desfăşurată: 798 mp

Suprafaţa utilă: 719,83 mp

Suprafaţa teren : 1889,91 mp

Trebuie sa prezentam si orasul Predeal, orasul romanesc situat la cea mai mare altitudine din tara ( intre 1.030 si 1.110 m )

Localizare

Plasat pe culmea ce desparte Valea Prahovei de Valea Timişului, într-o depresiune bine adăpostită de masivele muntoase

–       Bucegi (2.508m la Vârful Omu) la SV

–       Baiu

–       Piatra Mare (1.843m) la N

–       Postăvarul (1.799m) în NV

–       Clăbucet

 

Predealul se află la o distanţă aproximativă de:

–       140 km de Aeroportul Internaţional Henry Coandă din Bucureşti

–       25 km de municipiul Braşov

–       25 km de castelul Peleş din Sinaia

–       30 km de castelul Bran

 

Istorie

Atestată documentar la 1805, aşezarea luase fiinţă pe la începutul secolului al XVIII-lea, odată cu apariţia câtorva hanuri, a schitului şi a postului de poştă.

În 1874 a devenit comună, iar in perioada interbelică Predealul a început să se dezvolte ca staţiune climaterică.

Oraş din 1952, în 2010 are o populaţie de aproximativ 5.183 locuitori (împreună cu localităţile componente: Predeal, Pârâul Rece, Timişul de Jos, Timişul de Sus). Suprafaţa totală este de 58,4 km2, dintre care 78,047m2 reprezintă suprafaţa locuită, deşi aceasta s-a extins tot mai mult în ultimii ani.

Staţiune de munte cu reputaţie internaţională de agrement, recreere, bioclimat, recuperare şi sporturi de iarnă.

Staţiunea Predeal este recomandată tratamentului neuroasteniei, pentru revigorarea organismelor slăbite, pentru recuperarea ulterioară suprasolicitărilor fizice sau intelectuale.

Principalii factori de cură sunt aerul curat, fără praf şi alţi agenţi alergici, bogat în ozon şi ultraviolete, atmosfera ionizată, cu umiditate ridicată şi presiunea relativ scăzută a aerului.

Climatul tonic stimulativ, specific zonelor alpine, cu veri răcoroase ( temperatura medie în iulie este de 15 °C) şi ierni friguroase (media lunii ianuarie este sub -5 °C) face ca staţiunea Predeal să fie de un real interes turistic în toate anotimpurile.. Temperatura medie anuală este de 5 °C. Stratul de zăpadă durează peste 100 de zile anual, existând aici un domeniu schiabil dezvoltat, dar şi pentru practicarea altor sporturi de iarnă precum snowboarding sau săniuş.

Are si un aspect estetic aparte, numeroasele vile cu arhitectură montană încadrându-se armonios în peisajul dominat de pădurea de conifere.

Obiective turistice:

Punctele de atracţie ale Predealului sunt legate mai mult de cabanele din împrejurimi (celebrele Trei Brazi (la 4,5 km distanţă), Poiana Secuilor (5,8 km), Timiş (4,5 km), Cioplea (2,7 km), Susai (5 km), Clăbucet, Gârbova, Cerbul, Belvedere sau Diham) sau de pârtiile de schi.

Alte puncte de interes:

  • Mănăstirea Predeal – ctitorie călugărească de la 1774, care păstrează o interesantă bisericuţă din 1819 cu picturi originare;
  • monumentele eroilor din Primul Război Mondial (monumentul eroilor ceferişti aflat în faţa gării – sculptor Constantin Baraschi şi monumentul poetului-erou Mihail Săulescu, aflat la ieşirea spre Braşov).
  • o curiozitate este originala catedrală „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.
  • interesante sunt şi multe dintre vilele vechi, mai ales în cartierul Cioplea sau chiar în centru (impozanta Vila Mociorniţa, emblemă a oraşului)

In cazul in care „v-a facut cu ochiul” aceasta vila disponibila spre inchiriere, „feel free to contact me”:)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s